Op verhaal komen

Ik wil(de) altijd het braafste meisje van de klas zijn. Toch zei een basisschooljuf op de ouderavond: “Soms luistert ze echt niet.” Verbazing bij mijn ouders. Haar uitleg riep wel herkenning op: “Dan heeft ze haar taak al af en zit ze te lezen. Dan kan de bel gaan, de hele klas naar buiten stormen en ik drie keer zeggen dat het tijd voor pauze is. Maar ze hóórt het gewoon niet, verdiept in haar boek. Daar kan ik dan niet boos om worden…”
Het klopt. Ik kon als kind verdwijnen in boeken, wegdromend naar andere werelden en avonturen die niet de mijne waren. Mijzelf verl(i)ezen als toen lukt me nog maar zelden. Toch fascineren verhalen in allerlei soorten en maten me nog altijd.

Verhalen vertellen met een toetsenbord, een pen of mijn eigen gesproken woorden – of verhalen van anderen beluisteren, lezen? Ik weet niet wat ik liever doe. Het mooiste is het als ze samen gaan. Het mooiste is als de verhalen écht zijn. Als je ‘tevoorschijn luisteren’ kunt, of ‘tevoorschijn geluisterd’ wordt.

tell-your-story-1120x600
© Afbeelding: Aliza Sherman

Verhalen vertellen en beluisteren is spannend als je mensen treft die heel andere verhalen en perspectieven hebben dan jijzelf. Botst het, schuurt het? En wat doe je daar dan mee?
En soms heb je het ook nodig – ikzelf in ieder geval – om je naar een plek met  ‘gelijkgestemden’ te begeven en rondom bepaalde onderwerpen verhalen uit te wisselen.*

Zo’n plek was voor mij het Synodeweekend van de Oecumenische Vrouwensynode dat afgelopen weekend plaatsvond. Zo’n 140 vrouwen kwamen samen om te doen, te delen, te inspireren en geïnspireerd te raken – 140 vrouwen met interesse in geloof/religie, feminisme en samen-leving. “Do you care?” vroeg het thema, en na dit weekend kan ik alleen maar volmondig zeggen: “YES, we care.”
We care, om wat er gebeurt met het klimaat en onze aarde. We care, om vrouwen in armoede en vrouwen op de vlucht. We care, om de plek van vrouwen in de samenleving en in geloofsgemeenschappen. We care, om perspectieven van mensen die vanuit de marges niet of amper gehoord worden. We care. 

I care, om alle verhalen die ik gehoord heb. I care, om iedereen die – van jong tot oud- zich in wil zetten voor meer rechtvaardigheid in deze wereld. I care, omdat ik  hier nog zo weinig van weet en als een spons alles wil opnemen dat ik tegenkom. I care, omdat er al zo veel bevochten is door generaties voor mij, én omdat er nog zo veel te bevechten valt.

I care, omdat de dingen die ik zo vanzelfsprekend en ‘normaal’ vind, misschien helemaal niet normaal zijn. Omdat mijn perspectief óók het bevoordeelde perspectief van een hoogopgeleide, witte vrouw is. Omdat het uitmaakt en waarschijnlijk nog wel een tijd uit zal maken dat ik én vrouw én lesbisch én theoloog ben. Omdat het uitmaakt dat ik leef en liefheb met een vrouwenlichaam. Omdat dat lichaam mij verhalen vertelt, en omdat het mijn verhalen vertelt. Omdat het van mij is en niet van anderen, de mode-industrie of schoonheidsidealen. Omdat gemeente zijn lichaam van Christus zijn is, en dat veel lijfelijker en veelkleuriger en veel minder abstract kan zijn dan ik altijd dacht.

Omdat ik mag zijn. Mag luisteren. Mag vertellen. Omdat jij bent. Omdat Jij bent. Omdat wij zijn.

Ik geloof anders, jij gelooft mij. 
Geloof in de kracht van ons wisselend wij. 
Wat wij bespreken, gaat ons ter harte,
vormt de agenda, actie te starten. 

Vrouwensynode, vindplaats voor even:
kracht, zin, ontmoeting, verzorgen, beleven. 
Gronden en zweven, weekend lang weten
aan ’t visioen van zorgdragend leven.
Synodelied 2017

De verhalen zingen na in mijn hart en hoofd. En op het papier waar ik ze neerpen.

We go to the bible, we go through the workout
We read up on revival and we stand up for the lookout
There’s more than one answer to these questions
pointing me in a crooked line
The less I seek my source for some definitive
The closer I am to fine

* = Ook onder ‘gelijkgestemden’ botst en schuurt het natuurlijk, heel behoorlijk ook soms.

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: